Was jouw vakantie een vlucht uit de realiteit, of een kers op je leven?

24 aug 2021

Vakantie… ik keek er meestal met gemengde gevoelens naar uit. Verlangde naar even niks en kon me enorm verheugen op zon, zee, een boek en geen wekker. Tegelijkertijd was het ploeteren om mijn werk af te krijgen, alles te regelen en in te pakken en huis en haard goed achter te laten. En dan nog niet te spreken over de onrust, die deze pre-vakantie-stress binnen het gezin gaf. Wat weer zijn weerslag had op de reis en de eerste dagen (of meer) van het verblijf. Hoe anders is het nu!

Ik dacht dat het normaal was. Dat het leven nu eenmaal ploeteren is. Dat op vakantie gaan stress geeft en dat dit erbij hoort. Dat mijn omstandigheden daarnaar waren als ouder van een samengesteld gezin met jonge kinderen en manager van een marketing & communicatie team. Niet klagen, maar dragen. Nu weet ik dat het ook anders kan. Vakantie hoeft geen korte stressvolle vlucht uit de werkelijkheid te zijn, om vervolgens weer op de automatische piloot door te rennen. Het kan en mag ontspannen gaan. Je mag er volledig van genieten. Vooraf, tijdens en erna. Dat is het verschil tussen vakantie hebben of vakantie vieren. Het is maar net waar je voor kiest.

Alles begint bij jouw keuze

Gedurende ons leven vormen we onze eigen realiteit. Ervaringen die we opdoen, bepalen hoe we over dingen denken. Hoe we naar onszelf, anderen en de wereld kijken. Als je je daar bewust van wordt, ontstaat er ruimte om je realiteit te veranderen. Van een oud verhaal, kun je een nieuw verhaal maken. Oude gedachten- en gedragspatronen kun je ombuigen naar nieuwe. Als jij niet echt van je vakanties geniet, vraag je dan eens af wat er niet kloppend is voor jou. Welke ideeën of verwachtingen heb je, als het gaat over op vakantie gaan? Ten aanzien van de voorbereiding, hoe het ter plekke dient te gaan, hoe je het met je werk regelt? Hoe voelde op vakantie gaan in je jeugd voor je? Wat is het waar je naar verlangt en wat staat het realiseren van die verlangens in de weg? Welke switch kun en wil je maken?

Doen wat bij je past

Ik vier tegenwoordig mijn vakanties. Voel gelukkig weer waar ik naar verlang en wat ik nodig heb én geef daar gehoor aan. Ik leef nu relaxt naar een vakantie toe. Sta mezelf toe om dingen niet af te hebben. Laat los dat alles spik en span moet zijn. Voel geen druk meer om te voldoen aan verwachtingen van mezelf of anderen. Kies voor een vakantiebestemming, die op dat moment goed voelt. Laat mijn werk voor wat het is. Het resultaat? Niet alleen een fijne aanloop naar de vakantie, maar deze keer ook één van de meest ontspannen vakanties in hele lange tijd. En het mooie is… zo bijzonder was deze vakantie niet. Althans, niet naar mijn ‘oude’ maatstaven.

je realiteit achtervolgt je

Ik heb niet per se een hele andere omgeving meer nodig. Geen tropisch oord, fancy verblijf en een temperatuur van boven de 30 graden. Voorheen waren die ingrediënten zo’n beetje mijn graadmeter voor een fijne vakantie. De benodigde setting om een time out te kunnen nemen van de ratrace die mijn leven geworden was. Een ontsnapping aan mijn alledaagse realiteit, om er vervolgens keihard weer naar terug te keren en in opgeslokt te worden. En het eigenlijk tijdens de vakantie niet eens echt losgelaten te hebben.

waar je ook gaat, je neemt altijd jezelf mee

Als manager nam ik mijn werk altijd mee, net als mijn lawine aan gedachtes en gevoelens en de lading opgebouwde stress binnen de relatie en het gezin. Ik leefde naar de vakanties toe, maar ze waren zeker niet altijd een bron van ontspanning. De boog was gespannen en ik liep op mijn tenen om het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Het was belangrijk, dat de vakanties ‘bijzonder’ waren. Gegarandeerd zon, zee, een mooie omgeving en voor iedereen passend vertier deden letterlijk en figuurlijk een flinke duit in het zakje. Al waag ik achteraf te betwijfelen in hoeverre het echt helpend was.

Vakantie zoals vakantie bedoeld is

Een enorm contrast met hoe het nu is. Voor het tweede jaar op rij heb ik met mijn twee toppers van dochters en onze blije viervoeter vakantie gevierd aan de prachtige Noord-Hollandse kust. Bewuste keuze voor vakantie dichtbij huis. Geen Corona-gedoe. Geen ‘alles uit de kast moeten halen’ om een fijne vakantie te kunnen hebben. Geen lange reizen. Geen werk tijdens de vakantie. Geen druk om bijzondere dingen te doen en van alles gezien te hebben. Wel alle aandacht voor elkaar en een enorme dosis liefde, rust, gezelligheid en ruimte om te zijn wie je bent en te doen waar je zin in hebt. Ik heb genoten van iedere minuut. Zelfs met 18 graden, meer wolken en regen dan zonnestralen. Als je minder kijkt naar wat er niet is en meer naar wat er wel is, ziet de wereld er sowieso zonniger uit.

Dit is voor mij vakantie, zoals vakantie bedoeld is. Dit is leven, zoals leven bedoeld is. Jezelf zijn, vrij en blij zijn met alles wat er is. Ontspannen genieten en keuzes maken, die kloppend zijn bij waar jij naar verlangt. Zonder verwachtingen en oordelen over hoe het hoort of zou moeten zijn. Ik prijs mij intens gelukkig, dat ik het roer om heb durven gooien. Ik blijf nu dichter bij mezelf dan ooit en dat heeft ook een positief effect op mijn vakantiebeleving.

En weet je wat ook zo heerlijk anders is? Ik bruis van de energie om weer aan de slag te gaan! Vandaag relaxt opstarten. Morgen een coachgesprek, een Ontdekkingssessie en een Access Bars behandeling op de planning staan. Ik kijk er zo ontzettend naar uit. Hoe wordt het nog beter dan dit?

Hoe heb jij je vakantie beleefd?

Ik hoop dat je enorm genoten hebt! Dat ontspanning en plezier centraal stonden en dat vakanties voor jou een kers op je fijne leven zijn. Mocht je je meer herkennen in mijn ‘oude’ ik, kom dan in actie. Echt, het is zo zonde als je de kans laat liggen om volop te genieten van het leven!

Weet dat je altijd welkom bent. In een gratis Ontdekkingssessie laat ik je graag ervaren, hoe het is als het leven waar jij van droomt werkelijkheid wordt. En je krijgt meteen concrete tips om dat te realiseren.

Neem contact met me op voor meer informatie.

LEES OOK