Uit de praktijk: “hij negeert me, liegt en scheldt me zelfs uit”

19 jul 2021

Verdrietig zit ze bij me op de bank. Ze wil zo graag een betere connectie met haar zoon. Het fijn hebben samen. Lol hebben samen. Harmonie ervaren. Rust in huis. Liefdevolle verbinding. Maar alles wat ze doet, lijkt averechts te werken. Hij reageert niet, communiceert niet, luistert niet. Hij trekt zich terug, is passief en agressief in taalgebruik. En nu heeft hij aangegeven liever wat vaker naar zijn vader te willen. BAM, die komt hard aan. En die herken ik als alleenstaande moeder als geen ander.

In haar goedbedoelde pogingen om meer in verbinding te komen, lijkt deze zorgzame moeder haar puberzoon juist weg te duwen. Iets wat vaak gebeurt. Hoe harder je je best doet, hoe meer de ander zich terugtrekt. Op vragen om iets samen te doen, is ‘nee’ meestal het antwoord. Ik nodig haar uit om samen te onderzoeken wat hier nu werkelijk gebeurt. Welke bewuste en onbewuste triggers spelen een rol in het contact met haar zoon?

onderzoek je binnenwereld

Als we zo gericht zijn op de ander en moeite ondervinden in de connectie met de ander, zijn we vaak uit verbinding met onszelf. We verlangen ernaar dat de ander zich anders gedraagt, zodat wij gelukkiger zijn. Daar ligt de focus. Maar daar liggen de antwoorden niet.

Als je getriggerd wordt door gedrag van de ander, is dat een uitnodiging om de focus te verleggen naar jezelf. Naar jouw binnenwereld. Wat speelt zich daar af? Welke gedachten en gevoelens gaan er in je om? En welke reactie brengt dat teweeg?

Je onbewuste respons bewust maken, zodat je het inzicht krijgt om andere keuzes te maken. Keuzes die innerlijke rust creëren. Die je grip geven op wat je denkt, voelt en doet. Die de verbinding met jezelf versterken. Waardoor de verbinding met de ander ineens ook veel moeitelozer verloopt.

JE pijn projecteren op EEN ander

Mijn cliënt ontdekte onder meer, dat haar eigen oude pijn van afgewezen worden haar in de weg zat. En dat ze die nu onbewust op haar zoon aan het projecteren was. Ze voedde hem als het ware met haar onverwerkte emoties. Vanuit een onbewust gedeelde angst voor afwijzing, wezen ze inmiddels elkaar én zichzelf af. In het onderlinge contact voerde vechten tegen die gevoelens en tegen elkaar de boventoon. Bewust worden van deze negatieve spiraal en gedragspatronen geeft ze de mogelijkheid, om het tij te keren. Te kijken naar wie welke pijn en verlangens heeft en hier ieder voor zich mee aan de slag te gaan.

Nu dit helder is, kan deze lieve moeder doorpakken. Kan ze haar pijn helen en groeien naar meer harmonie, liefde, verbinding en plezier. Met zichzelf, haar zoon en met anderen. Het mooie is, dat je als moeder dan direct ook de pijn bij je kind heelt. Zo werkt dat energetisch.

hoe wordt het nog beter dan dit?

Kun je je voorstellen wat er dan nog meer mogelijk wordt? Hoe haar leven kan veranderen als ze die angst voor afwijzing kan loslaten? Dat ze alles kan zijn, doen, creëren wat ze maar wil, als deze oude pijn geen trigger meer is? Als ze bewust kan kiezen voor haar verlangens en die waar kan maken?

En dat maakt mijn verlangen om mensen gelukkiger te maken dan weer waar!

Hoe is dat voor jou? Hoe is jouw verbinding met anderen en met jezelf? Ben je in contact met je gevoelens en voel je je vrij en gelukkig in de verbinding met anderen? Of zou je willen dat daarin wat verandert? Neem gerust contact op als je voelt, dat ik daarin een bijdrage zou kunnen zijn.

Boek een gratis ontdekkingssessie ->

Lees meer over mijn aanbod>

LEES OOK