Van ‘niet goed genoeg’ naar ‘verdomd goed’

22 jun 2021

“Ik ben niet goed genoeg.” Het is een van de meest gehoorde oordelen die we over onszelf vellen. Het kan je enorm in de weg zitten en onzeker maken. In de bedoeling je veilig te houden, zet het je op de rem. Het blokkeert je persoonlijke groei en levensvreugde. We zetten maskers op om het te verbergen. Willen uit die onzekerheid stappen. Ons goed voelen. Niet zomaar goed, maar verdomd goed. Gewoon goed zoals je bent. Vol zelfvertrouwen en zelfliefde. Zonder twijfel over wie je bent en wat je doet. Vrij leven, voluit leven. Maar hoe kom je daar? Hoe breng je die innerlijke criticus tot rust?

Vrienden en proefcliënten zeiden al langere tijd tegen me: “Ga het nou gewoon doen Diaan. Letterlijk hoorde ik een aantal keer: “Je bent zo verdomd goed in wat je doet. Mensen zitten op jou te wachten. De wereld heeft mensen zoals jij nodig.” Ook mijn coach spoorde me aan om de stap te gaan zetten een eigen praktijk te starten. Ze vroeg zich af waar ik nog op wachtte. Of het misschien toch nog aan zelfvertrouwen schortte. Dat vertrouwen in mezelf was ik namelijk door allerlei gebeurtenissen in mijn leven volledig kwijtgeraakt. En eigenlijk was ik als klein meisje al onzeker en verlegen. Ik deed enorm hard mijn best om dat niet te laten zien. Maar nu voel ik me zelfverzekerder dan ooit. Heb ik door diep innerlijk werk mijn gevoelens, gedachten en gedrag zo helder gekregen, dat die kritische stem geen hoofdrol meer speelt in mijn leven. Of popte ie nu stiekem toch weer op?

Naar buiten treden, van binnen draaien

Ik weet en voel het in iedere vezel van mijn lijf: ik ben goed zoals ik ben en ben goed in wat ik doe. De communicatie van binnen blokkeert niet meer. Wat was het dan wel? Het was vooral de communicatie naar buiten die me afremde. “Hoe breng ik dat over op anderen? Hoe vertel ik mensen dan wat mij zo goed maakt? Wat vinden zij dan goed? Wat is goed?” De strubbelingen van een startende coach. Althans, mijn strubbelingen. Als coach, als mens en zeker ook ervaren marketeer. Want met bijna dertig jaar ervaring in mijn broekzak weet ik hoe het werkt en wat de marketing regels zijn. En juist dat brak me op. Iedere keer als ik naar buiten wilde treden, ging ik van binnen draaien. Namen ‘zo hoort het’ en ‘zo moet het’ een loopje met me. En tja, dan komt toch ook ‘niet goed genoeg’ weer om de hoek kijken. Want als ik me niet aan de regels houd, dan doe ik het niet goed genoeg. Dan komt het niet goed. Herkenbaar?

Transformeren van de ruis

Het fijne is, dat ik me nu bewust ben van triggers als deze. Dat ik weet dat iedere blokkade een kans is om naar mezelf te kijken. Dat het een uitnodiging is tot persoonlijke groei. Terug naar binnen dus. Wat gebeurt hier, wat denk, voel, doe ik? En hoe voel ik me daarbij? Wat doet dat met mij? En wat als ik de gedachte loslaat, dat ‘het zo hoort’ en ‘dat het anders niet goed gaat’? Want hoe waar is dat? Hoe kan ik weten dat het dan niet goed gaat? Hoe voel ik me als ik deze gedachtes niet eens zou hebben?

En wat bleek? Wat blijft er over als je alle angsten, twijfels en onzekerheden weghaalt? Als je echt terug gaat naar je kern, naar je gevoel? Juist! Ik ben verdomd goed zoals ik ben, om wie ik ben, om wat ik te brengen heb. Net zoals dit voor jou en voor iedereen geldt. Als je al die ruis weghaalt en naar je pure zijn gaat, blijft over dat je verdomd goed bent zoals je bent. Niets meer en niets minder. En dat is ook precies waar het in mijn praktijk over gaat: onderzoeken, helen en transformeren van die ruis.

Dus hoe vertel ik het aan de buitenwereld? Zoals het is. Simpel en duidelijk. Ik ben een verdomd goede coach. Wat ik ook doe, ik weet dat ik alles het liefst verdomd goed doe. Dat is mijn aard. Dat is hoe mijn hoog sensitieve brein werkt. Dat is wie ik in de kern ben. Het is mijn valkuil, maar tegelijkertijd mijn allergrootste kracht. Dus ja op mijn site kom je het woord ‘verdomd’ geregeld tegen. En dat is tegen alle marketing regels in. Dat is not done. En toch doe ik het wel. Omdat er voor mij geen ander woord is, dat de lading net zo goed dekt als verdomd. Omdat het past bij bij mij. Omdat het past bij de impactvolle transformaties die ik mijn cliënten gun. Omdat het net dat ruwe randje is, dat ik graag opzoek. Maar vooral, omdat ik wil leven en ondernemen vanuit mijn eigen regels, vanuit mijn hart.

Hoe is dat voor jou?

Leef jij je leven, zoals je het wilt leven? Zoals het kloppend is voor jou? Of worstel je wellicht ook met het gevoel niet goed genoeg te zijn? Maak jij je groter, dan je bent? Of juist kleiner? Heb je het gevoel dat je aan het vechten bent om gezien te worden? Of ben je juist vaak aan het verdedigen? Hoe zou het zijn als je je niet hoeft te verstoppen, of met toeters en bellen op een podium hoeft te gaan staan? Als het leven geen geen dagelijkse race hoeft te zijn? Wat als je gewoon mag zijn. Alleen maar zijn. Alleen maar je mooie prachtige verdomd goede zelf zijn. Wat dat dan ook voor jou betekent: verdomd goed. Zonder invulling, zonder oordeel. Het is geen wedstrijd. Het is geen ranking. Het gaat niet om goed-beter-best. Het gaat er om dat het verdomd goed is voor jou en dat jij je verdomd goed voelt met hoe het is en wie je bent. Is dat niet zo? Dan nodig ik je graag uit te onderzoeken wat je in de weg zit. En dat op een verdomd goede manier op te lossen, zodat je jouw mooiste leven gaat leven!

Neem contact op voor een gratis ontdekkingssessie of één van mijn andere diensten.

LEES OOK