Soms raken we in de rollercoaster van het leven onszelf kwijt. Nooit echt natuurlijk, want we hebben onszelf altijd bij ons. Maar het voelt zo. Je herkent jezelf niet meer, gedraagt je niet zoals je wilt, besteedt je tijd niet zoals je wilt, vult je leven op een manier in die niet meer bij je past. Kortom, het klopt niet bij waar je naar verlangt en bij wie je werkelijk diep van binnen bent. Je wilt dolgraag weer thuiskomen bij jezelf, maar hoe doe je dat als je de weg naar huis niet meer weet?
Niet meer jezelf zijn voelt enorm frustrerend, is pijnlijk en kan alle energie uit je wegzuigen. Het is alsof je niet meer jouw leven maar dat van een ander leeft. Of je op overleven in plaats van voluit leven staat. De levensenergie blokkeert en vaak krijg je niet alleen mentale maar ook lichamelijke klachten. Voordat je het weet, zit je in een negatieve spiraal. Natuurlijk wil je daar heel graag uit. Natuurlijk doe je daar enorm je best voor. Misschien pak je het ene naar het andere zijpad. Van er even tussenuit, zelfhulpboeken, sessies met een psycholoog of andere hulpverlener, cursussen en workshops, tot aan ingrijpendere stappen als een andere baan of zelfs een andere relatie.
Zoek het antwoord in jezelf
Als je niet weet wát het is waardoor jij jezelf bent kwijtgeraakt en het antwoord buiten jezelf zoekt, ga je de echte weg naar huis nooit terugvinden. Het antwoord op de vraag hoe je de weg terug vindt, zit in jou. Je omgeving kan er wel invloed op hebben, maar de enige die het echt veroorzaakt én de weg terug kan vinden ben jezelf. Hoe? Door jouw eigen gedachten, gevoelens en gedrag onder de loep te nemen. Door te onderzoeken wat zich in jouw binnenwereld afspeelt. Door erachter te komen wat maakt dat jij af bent gedreven van jezelf. En daar vervolgens iets mee doen. Dat is thuiskomen bij jezelf en dan weet je ook altijd weer de weg terug te vinden, als je het wellicht weer even kwijt dreigt te raken. Hoe donker het buiten misschien ook is.
Mijn eigen weg naar binnen
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen, hoe het is om zowel jezelf behoorlijk kwijt te zijn als weer thuis te komen. Ik was ver van mijn eigen veilige huis verwijderd. Heel ver. Door op zelfonderzoek uit te gaan, ontdekte ik waardoor dit langzaamaan was gebeurd. Als kind al vond ik mezelf nooit goed genoeg. Voelde ik een enorme bewijsdrang. Ik studeerde hard, gedroeg me voorbeeldig en hoopte dat iedereen dan blij met me was. Waren ze ook, zeiden ze ook, lieten ze me ook zien en voelen. Toch geloofde ik het niet. Het bewees alleen maar dat ik goed bezig was. Dat dit nodig was om aardig gevonden te worden. En dus zette dat zich mijn hele leven voort.
De kracht van gedachten
Toen mijn ex-man me volledig onverwacht verliet voor een andere vrouw, was het allergrootste bewijs daar. Zie je wel, ik ben niet goed genoeg. Wat ik ook doe, hoe lief ik ook ben en hoe hard ik ook mijn best doe, ik ben niet goed genoeg. Deze gedachten en de angst voor afwijzing hebben daarna een loopje met me genomen. Of eerlijker, heb ik een loopje met me laten nemen. Zo kan ik het nu zien. Nu ik weer in mijn eigen veilige huis thuis ben. Nu ik weer in mijn kracht sta. Nu ik me heel bewust ben van mijn gedachten en de enorme invloed daarvan op ons brein en ons hele zijn. Alles, werkelijk alles wat je denkt, beïnvloedt je realiteit.
Onbewuste triggers
Dus wat is de weg naar huis? Begin bij het onderzoeken van je gedachten. Dat zijn de richtingaanwijzers. Welke kleur hebben ze? Welke toon? Zijn ze positief of negatief? Zijn ze streng of liefdevol? Word je er vrolijker van of verdrietiger? Meer dan 95 procent van onze ruim 60.000 gedachten per dag wordt vanuit ons onderbewuste aangestuurd. Het is dus belangrijk om die onbewuste triggers op te sporen en je er bewust van te worden zodat je ze kunt veranderen.
Wil je ervaren hoe dat werkt? Hoe je je gedachten kunt onderzoeken en onbewuste triggers kunt opsporen? Plan een gratis ontdekkingssessie in of neem contact op voor meer informatie over een 1-op-1 coachtraject.